MSG menyebabkan berat badan bertambah
Industri makanan menggantikan ‘broth’
atau ‘stock’ dengan perisa sintetik seperti monosodium glutamate (MSG)
untuk melazatkan yang mereka proses. Makanan-makanan seperti sup, sos, gravies
(berkuah dan pekat), kicap, makanan ringan dalam bungkusan termasuk me segera
dan lain-lain.
MSG boleh menyebabkan masalah
neurologi atau saraf dan penambahan berat badan. Terdapat beberapa kajian telah
membuktikan MSG boleh menaikkan berat badan. Kajian telah dibuat ke atas tikus
yang diberi makan MSG menjadi obes dan ada yang menjadi buta. Salah satu
cara saintis meningkatkan obesiti dalam makmal kajian haiwan ialah dengan
memberi haiwan makan MSG.
Kesan-kesan MSG
a. Kecederaan kepada
hypothalamus, sejenis kelenjar dalam otak berperanan mengawal selera makan,
fungsi tiroid dan sistem endokrin.
b. Meracun saraf seperti
dilaporkan dalam sebuah kajian bahawa ia menyebabkan tikus menjadi gemuk kerana
keracunan MSG merosakkan ‘ isyarat leptin’ yang tertulis dalam minda bawah
sedar atau ia memusnahkan papan data sekali gus menyebabkan tiada isyarat bertulis
dalam minda bawah sedar.
c. MSG yang dimakan oleh ibu
mengandung juga ibu yang sedang menyusukan bayi boleh mengganggu pusat kawalan
bayi.
d. Kesan pengambilan MSG
ialah kesan kepada otak , ini kerana pengambilan kokain, methamphetamine dan
Ritalin. Ia berakhir dengan tindakan stress hipersensitif dan
mengakibatkan perut berlemak.
Biasanya pembeli selalu tertipu bila
baca pada label makanan. Ini kerana MSG digunakan dengan nama lain.
Sesetengah pengusaha makanan langsung tidak meletakan kandungan MSG pada label
makanan tersebut. Jika pada label dinyahkan rempah, perisa, perisa semula jadi,
asid sitrik atau apa-apa yang hdrdroyzed atau autolyzed makanan tersebut
mungkin mengandungi MSG.
Sup yang ditinkan frozen dinners
iaitu makanan beku yang perlu dipanaskan dengan ketuhar gelombang mikro,
pelbagai jenis sos, makanan jepun, salad dressing dan banyak lagi makanan yang
diproses mengandungi MSG.
Sesetengah mungkin MSG dan bioproduk
daripada khinzir. Manakala sesetengah negara terutama negara yang bukan Islam,
sungguhpun MSG dihasilkan daripada bahan asas berkarbohidrat seperti jagung
atau sagu ubi kayu tetapi starter untuk pemprosesan MSG mungkin adalah produk
haiwan yang tidak hala
Sumber: http://pmr.penerangan.gov.my
No comments:
Post a Comment